31 Aralık 2009 Perşembe

Hoşgeldin 2010, bunları mı getirdin?


yine değişim
aşk
yeni ve xxxl bir hayal panosu
coşku
oyuncak değil oyun
konser
büyümek değil evrilmek
yaşlanmak değil öğrenmek
çocuk oyunları
az yemeler çok demeler
kamp kurmalar ritm olmalar
oyun grupları
seramik kaseler
sakin yürüyüşler
koşturan hayaller
yeni filmler
eski kitaplar
istanbul
okumalar
yazmalar
çoğalmalar
renkler
şarkılar
buralar
oralar
rüzgar

29 Aralık 2009 Salı

notlar

1. İkea' dan siparişlerimiz geldi. Sedefcim canım, teşekkürler tekrar. En önemli parçalar 2 adet basamak, bir mutfağa bir banyoya. Sabahları elini yüzünü yıkayıp dişini fırçalayan Rüzgar. "Sıcak, sıcak" diye bağıra bağıra yemek karıştıran Rüzgar. Basamaktan inmek istemeyen Rüzgar. Çığlık atan Rüzgar. Bazen düşen Rüzgar. Bedeli ne olursa olsun şahane dahil oluyor herşeye bu sayede. Yaşasın basamak.



2. Rüzgar hiç susmuyor. Her duyduğunu tekrar ediyor. Diyelim biz onu dahil etmiyoruz,sohbete dalmışız, böyle anlarda hiç durmadan "baba, baba aba dude aba dude aba dude" diyor. "aba dude" ne demek bilmiyoruz. İlgilenirsek eğer ağzımızdan çıkan herşeyi tekrar ediyor. 2 kelime yan yana henüz geliyor. favorisi "men dediiiii" yani ben geldim. Gene gelip "baba baba" dedi fark ettiniz mi bilmem.

3. Tchibo' dan at aldık Rüzgar' a. Ben çocukken çok istedim benim bir atım olsun, kurulur kurulmaz Turgut' a dedim ki beni taşır mı. Tabi tabi dedi. Dalga geçmediğini varsayıp bindim. Taşıdı. Rüzgar da seviyor atını. İyi bakıyor ona.



4. Ayten' le tanıştım. Sedef, ben, o. Ne güzel sohbetti. Tekrar olsun, sık sık olsun. Yaşasın blog dedim. Yaşasın internet dedim.

5. "Hoşgeldin 2010, Oyunlar mı Getirdin" partimizi yaptık. Herkes çok eğlendi, ben çok eğlendim. Yaşasın Oyun Gruplarım, yaşasın çocuklarım. 11 çocuk 17 yetişkin. Şimdi saydım, ne kalabalıkmışız. Ne eğlendi çocuklar, sabah uyanıp bugün de partiye gidelim diyenler varmış,sürekli partiyi anlatan da!! Çok mutlu oldum :)



6. Benim anne olduğumu bilse de "ben kimim oğlum" dediğim de "anane" diyor Rüzgar, sonra da kahkaha atıyor. Peki.

7. Rüzgar biraz hasta. Biraz ama geçmiyor. Uzun süredir biraz hasta.Kendi kendine halledemedi. Bugün antibiyotik başladık doktorumuzun muayene sonrası tavsiyesi ile.



8. Yılbaşında evdeyiz. Çay, kestane, erken uyumuş Rüzgar, tv, kanepe, battaniye. Umarım uyuyup kalmam.

9. Rahel var üniversiteden canım canım canım arkadaşım. Psikolog, meslekdaşım. Kızı Kayla ile Rüzgar' ın arasında 20 gün var. Hep haberleşiriz. Dedi ki geçenlerde "çocuk insanın narsistik uzantısı, ona gelen lafı kendine geldi sayıyor kişi.." Rahel seni çok seviyorum.



10. İstanbul' u özledim. Sanki 2010 yıl oldu görmeyeli.

11. Evde herşey oldu düm tek.



12. Bunlardan yaptım. Erin' e de yolladım, oyun grubu çocuklarıma da verdim. Fotoğraflamayı koşuşturmacadan unuttum. Ayça' dan çaldım fotosunu, iznin olur değil mi? Gene yapacağım. Hatta satacağım. Nasıllar?



13. Bitti.

2010, başlasın!!!

Montessori mail grubunda yapılan çekiliş Rüzgar için pek bir şenlikli oldu. Neden? Çünkü Erin onu çekti, Rüzgar' da bir heyecan bir heyecan, bakışlarından anlıyorum, ben de eşlik ediyorum ona heyecanla :)

Geldi paketimiz geçenlerde, ama oyun grubunun yılbaşı partisi hazırlıklarından fırsat bulamadım ki aktarmaya..

Ama işte bu!!!



Sonrası?

İyi ki tanışmışız Ayça, iyi ki size biz çıkmışız.O; sen, ben , Erin, Rüzgar fotoğrafı iyi ki çekilmiş, iyi ki elleri yan yana duruyor şimdi bu şahane yılbaşı kartında..

Ne güzel başlayacak 2010!!!

19 Aralık 2009 Cumartesi

Kitap Mimi


En hızlı bu mimi cevaplarım diyordum, çok geç kaldım. Yazıyorum hemen hemen..


Şu an okumakta olduğunuz kitap/kitaplar, kısaca konusuyla?

Elif Şafak, Şehrin Aynaları. Almassam dayanamazdım. Elif Şafak ne yazsa merak ederim. Şimdi yavaş yavaş, sakin sakin okuyorum. Ne anlatmıyor ki..Ortaçağ, Engizisyon, Osmanlı, hırs, aşk, haset. Ama daha dingin ve az koşuşturmacalı bir zamanda tekrar okunmalı tarafımdan, ya da öyle bir zamanda okumalı henüz okumamış olanlar.

Osho, Çocuk. Aslında çoktandır Rüzgar' la ilişkimde içselleştirmeye çalıştığım bir ruh halini çok güzel anlatıyor kitap, ama uyarmalıyım ki çok kötü bir çeviri. Ruh halini anlatıyor diyorum çünkü çocuğunuza şöyle yaklaşın, böyle konuşun gibi yönlendirmeler yok, bir "olmak" hali var, onu anlatıyor..Zaten diğer adı da "Kendin Olma Özgürlüğü"

Teach Me To Do It Myself. Evde yapılabilir Montessori Aktiviteleri, yönergeleri ile.

J.Krishnamurti, Bunları Düşün. Bugün başladım. Farklı pek çok konuda Krishnamurti' ye sorular sorulmuş, onların cevapları. Bu ara çok yoruldum, yorulduğum için biraz gerildim, gerildiğim için de biraz karamsarlaştım, iyi gelir diye düşünüyorum.


Mim soru no 2: En son aldığınız kitap/kitaplar?

Susan Striker, Çocuklarda Sanat Eğitimi.

Engin Geçtan, Psikanaliz ve Sonrası.

Mim soru no 3: Şimdiye kadar okuduğunuz kitaplar arasında en çok sevdikleriniz?


Murathan Mungan, Yüksek Topuklar
Cemal Süreya, Sevda Sözleri
Jack London, Martin Eden
Joanne Greenberg, Sana Gül Bahçesi Vadetmedim
Hamdi Koç, Çiçeklerin Tanrısı
Patrick Suskind, Koku
Vedat Türkali' nin her bir cümlesi bir kitap eder benim ruhumda..


Mim soru no 4: Bir türlü bitiremediğiniz, bitirseniz de sizi illallah ettiren kitap/kitaplar?

Orhan Pamuk, Yeni Hayat.
En kısa zamanda tekrar okuyacağım çünkü bu hariç tüm kitaplarını öyle hızlı ve öyle keyifli okudum ki.

Mim soru no 5: Elinizdeki bitince okumayı düşündüğünüz kitap?


Susan Striker, Çocuklarda Sanat Eğitimi.


Sanırım ben kimseyi mimlemiyorum, herkes yazdı gibi geliyor..

Bir de ben bütün bunları şurada da yazıyorum..


12 Aralık 2009 Cumartesi

Biz 6 yaşındayız..


Evde ikimizin de pardon üçümüzün de sevdiği bisküvilerden azıcık vardı..Önce 6 mum dedim, sonra saçmalama..
1 mum, illaki çay, tıkır tıkır yağmur, sevgilim, onikiaralıkikibinüçten beri seninle yaşıyorum, ne güzel..
Rüzgar uyandı..O da kutluyor bizi, uzunca, tam 1 saattir uyumuyor..
Altı yıl, altın ve de..

10 Aralık 2009 Perşembe

iki duyuru

Birincisi İstanbul' da:




Etkinlik ücretsiz!!!

Tarih: 13 Aralık Pazar
Saat:17:00 - 18:30
Yer: Maviengin Psikolojik Danışmanlık
Katılım için
0506 611 94 92
Deniz Hanıma ulaşarak ön kayıt yaptırabilirmişsiniz.

İkincisi Ankara' da:

Çocuğumla –Hemen Simdi – Montessori Etkinlikleri
“Kendi kendime yapmayı öğrenmeme yardım et”

Bütün çocukların kalbinde yatan istek aslında budur. Günümüz dünyasının aşırı meşgul
yetişkinleri olan bizlerse çoğu zaman onun yerine kendimiz yapmayı tercih ederiz. Ona
deneyim yaşatmak için ya vaktimiz yoktur ya da sabrımız. Biz bir an önce sonuca ulaşmak isterken çocukların süreçten keyif aldıklarını unuturuz. Oysaki her işi yetişkinler tarafından yapılan çocuklarda bağımsızlık ve öz disiplin gelişimi engellenir!
Montessori Eğitimi; çocuğun süreci yaşamasına izin verir ve ben kendim yapabilirim
duygusunu hissettirir. Tüm dünyada 100 yılı aşkın bir süredir uygulanan ve her geçen gün saygınlığı artan Montessori yöntemini daha yakından tanımak, kendi çocuğunuzla evde yapabileceğiniz uygulama örneklerini görmek ve baska anne-babaların deneyimlerini paylasmak için “Evde Montessori Sistemi” adlı atölye çalışmamıza hepiniz davetlisiniz.

Hilal Mutlusoy Öktem
Psikolojik Danışman, Montessori Eğitmeni
Selcen Çevik Avcı
Çocuk Gelişimi Uzmanı

Çalışma Tarihi: 12 Aralık Cumartesi 2009 - 13 Aralık Pazar 2009
Saat: 11.00 – 15.00
(Her iki günde de aynı çalısma sunulacaktır, katılımcıların kendilerine uygun olan gün için rezervasyon yaptırması gerekmektedir.)
Ücret : 60 TL

Çalısma Yeri ve İletişim:
Binbir Çiçek Çocuklar Evi
Resit Galip Caddesi Fıskiye Sokak No:16 G.O.P. Ankara
Tel: 0 312 448 18 18
info@binbircicekyuva.com
binbircicekvakfi@yahoo.com

Çalısma Binbir Çiçek Çocuklar Evi’nde tüm orijinal ve alternatif materyalleri bulunduran bir Montessori sınıfında yapılacaktır.

Her iki etkinliği de düzenleyenler hakkında fikir ya da bilgi sahibi değilim. Bana ulaşan duyurular. Paylaşmak istedim.

8 Aralık 2009 Salı

nisyan



1. Dün pazı sardım, düdüklünün buharında pişirdim, harika oldu, kocamı mutlu etmek tek amacım olmasa oturup hepsini yiyebilirdim.

2. Rüzgar' ı öptüm, uykusunda, uyanırsa uyansın dedim, deli gibi öptüm boynunu, ellerini, gülümsedi ama uyanmadı.Bayılıyorum sana dedim, yine gülümsedi ama uyanmadı. Poposunu döndü bana en sonunda..

3. Yılbaşı için yapılacaklar listemi yazdım. Şıkır şıkır bir bebekli yılbaşı partisi var bu sene bizim evde. Süslerimi ve hediyelerimi kendim hazırlayacağım, fabrikasyon olmayacak bu sene, ne hediyeler ne de 2010, el yapımı zevkli bir 2010, olur mu olur..

4. Engellenemez bir domates yeme isteğim var, bu kış vakti, bunu halletmeliyim. Rüzgar da dolapta domateslerin olduğu gözü öyle iyi biliyor ki, önce aç diyor, sonra eline alıp ıka diyor- yıka-.

5. Artık Rüzgar' ın yanında çok dikkatliyiz. Yerden birşey buluyor, gözümün içine bakıyor. Yeme dersem yiyecek. Demiyorum. Dilimin ucunu ısırarak başımı çeviriyorum. "Ah ah ah" diyerek veriyor bana, al diyor yani. Bugün mont giymem krizi, sonra da bu montu çıkarmam krizi. Sıklıkla altımı açtırmam, madem açtın kapattırmam. Bugün babasına anlattım durumu eve gelince, kötü kötü baktı bana dönüp. Dedik ki, hııııı, yanında konuşmuyorduk hani..Kızıyor bazen bana, elini yüzüme doğru uzatıp "ğayıı, ğayıı" diyor..Hayır anne demek bu..Pırt yapıyor çişş diye tutturuyor gibi çoğalır örnekler..

5. İstanbul' a kar yağar yakında, işe gidemeyip evde kalır insanlar. Bundan 2.5 yıl kadar önce biz orada yaşarken olduğu gibi..O karın kokusunu özledim. Rüzgar' ı kaptığımız gibi uçuversek, desek ki biz evde mahsur kalmayı özledik, çıkmayalım evden. Gülerler mi?

6. Nimet il nisyan. Unutmak nimettir yani.

7. off.

5 Aralık 2009 Cumartesi

Kavanoz




İnce motor becerilerinin ve el- göz koordinasyonunun gelişmesi için güzel bir aktivite.

Evde ne kadar boş kavanoz varsa Rüzgar' ın masasına taşıdık, ama bu aktiviteyi ilk zamanlarda en fazla 3 kavanoz ile yapıyorduk. Kapaklarını beraber açtık ve karıştırdık. Daha sonra ben elime bir kapak aldım ve "acaba hangi kavanozun kapağı bu?" diye aramaya başladım. Beni taklit etmeye başladı, beraber yapmaya başlayınca yavaşça pasif konuma geçtim ve onu izledim, sessizce.

Tamamını eşleştirdiği zamanlarda dikkati dağılmadıysa bir kere daha kapattık, açtık ve karıştırdık.Bazen de orada bitirip kavanozları yerlerine taşıyarak sonlandırdık. Düzen sıralamasını içselleştirmesi için materyalleri beraber kaldırmadan hiçbir aktiviteyi sonlandırmamak aktivitenin kendisi kadar önemli.

Dikkat süresinin uzaması için de güzel bir aktivite.


3 Aralık 2009 Perşembe

bilemedim.



Yazmayayım dedim..
Okumamış olsaydım dedim..
Turgut' a da okudum, o da ağlayınca keşke en azından ona okumasaydım dedim..
Rüzgar'ı yatırırken, onu öperken utandım, kimsen ve neyden bilemedim..
Ülkem neden insanına sahip çıkmaz, hele de çocuklarına hiç bilemedim..

Bu nasıl bir acı, hala tarif edemedim..

2 Aralık 2009 Çarşamba

www.aycaogus.com



Sadeliğiyle ve anlattığı bir sürü hikayeyle tıpkı "sen" olmuş bu site Ayça..Rüzgar' ın bir kardeşi olursa gelirsin değil mi bize de..Hem elimizden tutarsın çokça heyecanlı, hem biz de bir parçası oluruz anlattığın şahane hikayelerin..

http://www.aycaogus.com/