10 Ekim 2009 Cumartesi

Bence..



Bence Rüzgar düşüp canı yandığı için ağladığında engellenmemeli, ağlamalı yani..Dikkatini başka birşeye çekip susturmaktansa; varsa bir acısı salya sümük ağlayabilen bir insan olmalı..Ağlamaya başladığında sarılıp "biliyorum acıdı" diyorum sadece, susuyor, uzatmıyor..



Bence bizim alt komşunun torununa daha fazla silah alınmamalı, Rüzgar onun silahla oynadığını görüp taklit etmemeli,mümkünse oyuncak silahlar topluca imha edilmeli..Hemen başka birşeyle oyalayıp sevdiği bir oyuncak haline gelmesini engellemeye çalışıyorum..




Bence Rüzgar ve tüm minik canlarla onların göz hizasına inip konuşulmalı, hele de kritik bir mevzuyu halletmeye çalışıyorsak, yapmasını doğru bulmadığımız birşey için sınır koyuyorsak mesela.."Eşitiz bak, aynı yerden bakıyoruz bu duruma ama ben sana katılmıyorum" mesajı hani..



Bence artık yürüyebilen Rüzgar ve diğer çocuklar mütemadiyen pusette taşınmamalı, zaman kaygısının minimum olduğu hallerde sokaklarda amaçsızca ve sebepsizce gezinmeli..Bazen bir karınca bazen de bir sokak kedisi delice sevilmeli, mahalle esnafına el sallamak suretiyle selam verilmeli..



Bence anne ya da baba işe giderken "Ben gidiyorum Rüzgar ama saat x de döneceğim" demeli, artık herşeyi anlayan Rüzgar evde anne ya da baba aramamalı, aman ağlamasın yeter ki diye kaçarak evden çıkmamalı, işe gitmek hayatın bir parçasıysa buna şahit olmasını sağlayarak süreci hızlandırmalı..



Bence herşeyi anlayan ama konuşarak kendini yeterince ifade edemeyen Rüzgar sinir sahibi olmasın diye ne demeye çalıştığı mutlaka anlaşılmalı, beden dili çok önemsenmeli, işaret ederek "buuu" dediği herşeye dokunması ve keşfetmesi için imkan sağlanmalı..



Bence bizim yaptığımız herşeyi yapmak konusunda obsesif haller sergileyen oğlum Rüzgar' a diş fırçası aldığı için anne tebrik edilmeli, banyoda lavabo seviyesine gelerek elini yıkamasını sağlayan basamak için de ayrı bir tebrik lütfen..



Bence benim oğlum,Rüzgar' ım, gezgin kedim, ballı böceğim biraz daha yavaş büyümeli..

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Evet, evet, ve yine evet. Hepsine katılıyorum. Bence de sence.

Happiest Toddler On the Block kitabında çocuk düştüğü ya da canı yandığı zaman "It's OK" demenin ne kadar yanlış bir tutum olduğundan bahsediyordu. OK olur mu hiç, çocukcağız düşmüş, canı acımış, "It's NOT OK!" diyordu. Ben de Deniz'in canı acıdığında "Tamam, geçti"den ziyade "Biliyorum canın acıdı" deyip sarılıyorum. Daha bir rahatlatıcı etkisi varmış gibi geliyor bana da...

elif ada dedi ki...

Hepsine bence de....
Ne güzel yazmışsınız, ellerinize sağlık...Biz çok seviyoruz yazdıklarınızı okumayı... Biliyor musunuz ben de psikoloji okudum ama hayat, çok farklı yerlere götürdü hala da okumaya devam ediyorum en azından bagımı koparmamak için.
Sevgiler
Umur & Ada

ElfAna dedi ki...

Anne herseyi sagduyulu yapiyor; E baktim yorumlara anne tebrik edilmemis henuz:) Aferin anneye; gule gule kullansin Ruzgar firca&macununu

Iraz dedi ki...

Blogcu Anne,
Ben bu kitabı nasıl edinirim????

Iraz dedi ki...

Ada' nın annesi :))

Ben de seni okuyorum, biliyorsun değil mi :))

Meslektaşız aslında desene, peki şimdi ne yapıyorsun?

Iraz dedi ki...

Alpi' nin annesi,

Hala adını bilmediğim için utanıyorum kendimden :((

İlk tebrik eden oldun, çok incesin :))

Ömer Tuna dedi ki...

Evet bencede hepsini uygulamalı ve sadece diş fırçası alan anneyi değil bu yazdıklarından diğerlerinide yapanlar alkışlanmalı. ALKIŞŞ

Iraz dedi ki...

Evet, evet :))

Adsız dedi ki...

Ben Amazon'dan almıştım: http://www.amazon.com/Happiest-Toddler-Block-Cooperative-Four-Year-Old/dp/0553384422/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1255290468&sr=8-1

Bence kesinlikle Türkçeye çevrilmesi gereken bir kitap. Açıkçası ilgileneceğini düşündüğüm yayınevlerine çevirmek üzere yanaşmak aklıma geldi ama nereden başlayacağımı pek bilemedim.

Bu Harvey Karp'ın aynı zamanda Happiest Baby on the Block adlı da bir kitabı var, ama ben öğrendiğimde Deniz çoktan toddler olmuştu. Onun da en az Toddler kitabı kadar iyi olduğunu duydum.

Adsız dedi ki...

Söylediklerine kesinlikle katılıyorum..
Şu oyuncak silah mevzusuna bende takılmış durumdayım acil çözüm gerek..
Birde;
Ben yakın zamanda ödüllendim, bende seni seçtim, bir ödülün var blogumda. sevgiler..

Hande

Filiz Morkoç dedi ki...

Hepsine birden evet.. katılıyoruz hepbirine...

Iraz dedi ki...

Elif,
Ben senin yerinde olsam tüm yayınevlerine mail atardım, bir de Yapıncak' tan sorsan, hani o Tracy' yi çevirdi ya..

Ben de edineceğim acilen, çevirmeni beklemeyim en iyisi :))

Iraz dedi ki...

Hande,
Sevindirik oldum, bu benim ilk ödülüm :))

Iraz dedi ki...

Filiz,
Teşekkür ederim :))

Adsız dedi ki...

Tamam, hemen soracağım Yapıncak'a...