2 Mayıs 2011 Pazartesi

Montessori Pedagojisi Üzerine Bir Söyleşi..

Ben Montessori Pedagojisinden sonsuz ilham alıyorum, hem bir anne hem de bir psikolog olarak..Maria Montessori' nin dehasına müthiş saygı duyuyorum ve bu sistemin yaygınlaşmasını, Türk Milli Eğitim sisteminin içinde kendine bir yer bulmasını çok ama çok istiyorum..Ve tuhaf gelebilir ama olacağına da inanıyorum!!!

Ama özellikle son zamanlarda ne kadar yanlış yorumlandığını hayretler içinde kalarak izliyorum..Ben bir Montessori annesiyim deyip felsefenin özünü kavrayamamış aileler, Montessori olanlar iyi diğerleri kötü diyen ayrımcılar, materyalimi alır aktivitemi yaparım diyen ısrarcılar ama bu arada meselenin özünün çocuğa ve onun doğasına saygı duymak olduğunu unutanlar..
Ha bir de çocuk Montessori okuluna giderse ilkokulda mahvolur diyen ve beni en çok sinirlendiren "bilmez" grup var..

Sonuçta tüm bunları konuşmak için Montessori eğitmeni Melek Çilingir bizimle olacak 15 Mayıs'ta..Felsefeyi içselleştirdiği öyle ortada ki benim açımdan, ben çok heyecanlanıyorum onu dinlemek için, üstelik aylardan sonra ilk defa dinleyici olacağım ve çok şey öğreneceğimden eminim..

Montessori pedagojisi nedir diyorsanız, bir tık..

Ben bu söyleşiyi merak ettim diyorsanız program aşağıda:


Montessori Egitim Sistemi – Kozmik Egitim


20. yuzyilin baslarinda Italya’da Italya’nin ilk kadin doktoru Maria Montessori tarafindan olusturulan bir egitim modeli 100 yili askin bir suredir, dunyanin her bir kitasinda bircok ulkede cocuklara,“dunyanin unutulmus vatandaslarina” hizmet ediyor.

Tum dunyada, daha cok 3-6 yas gruplariyla taniniyor olmasina ragmen, Montessori egitim sistemi bu yas grubuyla sinirli degildir. 0-24 yas araligini cocukluk dönemi olarak niteleyen Montessori, cocuklugu 4 evreye ayirir. Yetiskin olana dek gecirdigi bu evrelerde cocugun butun cabasi “kendisini insa etmek”tir.

Kozmik egitim, insanin bu gelisim evrelerinden ikincisinde 6-12 yas grubunda baslar.

3-6 yas grubunda duyusal kesifle kendisini gelistiren cocuk, “kozmik egitim” ile mantik ve hayal gucunu de kullanarak sosyal ve ahlaki acidan da kendisini mukemmel bir sekilde gelistirir.

“Evren bir butundur ve her sey birbiriyle ilintilidir.” Kozmik egitimle dogadaki her elementin kosulsuz ve yorulmak bilmez bir sekilde doga kanunlarina uydugunu ve evrenle uyum icinde calistigini ögrenen cocuk, buyuk ya da kucuk herkesin, her varligin bu kozmik oyunda bir role sahip oldugunu bilir.

Toplumda da tipki dogada oldugu gibi tam bir isbirligi ve kurallarin olmasi gerektigi algisi, bir Montessori cocugunu cevreye ve topluma karsi duyarli, sorumluluk sahibi bir birey yapar.

Tamamen bilimsel gözleme dayanan bir calismanin sonucu olusturulmus bu egitim sisteminin benzersiz akademik basarisi basli basina cok önemli olsa da, cocugun kendi kozmik görevini bulmus, yuksek toplumsal duyarliliga sahip, dunyaya ve topluma hizmet etmek icin sabirsizlanan, mutlu bir birey haline gelmesi “kozmik egitim”in en önemli sonucudur.

İnsan ihtiyaclari ve egilimleri

Gelisimin 4 evresi

1. evre - hazirlanmis cevre - emici zihin (oyun yerine calisma, hayal yerine gercek ve elbette odul ve ceza) 0-6 yas

2. evre - hazirlanmis cevre - kozmik egitim 6 – 12 yas
Buyuk hikayeler - kucuk dersler (Great lessons - key lessons)
Empresyonistik yaklasim
Normalizasyon
Özgurluk ve sorumluluk

3. evre – 12 – 18 yas

4. evre – 18 – 24 yas



Kontenjan 30 kişi ile sınırlı, katilmak isteyenler bana mail atabilirler; iraztoros@yahoo.com

Tarih: 15 Mayis 2011 Pazar
Yer: Bostanci Bizden Bire Kisisel Gelisim Merkezi
Saat 11:00
Ucret: 25 TL

2 yorum:

Itır dedi ki...

Harika bir program, ben de çok isterdim Melek Hanım' ı dinlemeyi..Zaten senin söyleşiyi kaçırdım, çok üzgünüm :(
Hilal Hanım' baskı yapsak Ankara' da ağırlar mı acaba Melek Hanım'ı??
:)

Iraz dedi ki...

Merhaba,
Hilal de o gün burada olacak! Aslında olabilir ama Melek dönüyor Haziran' da, sınavları var bitirmesi gereken.