3 Ocak 2009 Cumartesi

İki Kitap Birden


OKUYORUM/ Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir

Tim Seldin Montessori Vakfı Başkanı, kitabı da o yazmış..Bizim çoğu vakıf başkanımız hatırlı kişilerdir de ne kadar işin içindedirler meçhul..Ya da bana öyle gelir, iflah olmaz bir paranoyam var bu statü mevzularında..Kitabı okumaya başladığımdaki ilk şaşkınlığımı aktarayım sizlere....Adının "Hans", "Poetrich (?!?)" ya da "Inge" olduğu belli olan çocukları "Mehmet" ve de "Ayşe" olarak isimlendirilmiş olmasına şaşırdım ve de güldüm..Bu olmamış hiç sevgili editör..Kendi adlarının kullanılmasının bizde "Hadi canım, sizin oralarda bu işler böyle ama biz burda böyle çocuk yetiştirmiyoruz güzelim" hissiyatına sebebiyet vereceğinden ürküp Türkçeleştirmiş olabilirler mi? Kitaptaki çocukların kıyafetlerine ayrıca bayıldım..Ben burda Zara, Mothercare ve de şanslıysam + İstanbuldaysam Yeşilköy pazarından bulabiliyorum bunları..Yoksa ayıcıklı tulum, zürafalı pijamaya talim..(Bizim ayıcıklı ya da zürafalı hiçbirşeyimiz yok, belirtmeliyim çünkü neden bilmem bunu takıntı haline getirdim, ben buralarda çocuk yetiştiren anneler için üzgünüm ve bunu dile getiriyorum!!!)

Konunun özüne gelirsek..Ben 2003- 2005 yılları arasında -günde 7 seanstan kaç saat ettiğini siz hesaplayın- özel eğitimde çalıştım, çalıştım, çalıştım..Özellikle İstanbul' da çalışırken bilmeden Montessori Metodu imiş kullandığımız..Zaten bu methodun da varoluşu engelli çocuklarla başlamış..Bir yüzü fermuarlı bir yüzü düğmeli alıştırma küpleri, ahşap gruplama ve eşleştirme materyallari, birlikte kartonlardan ve her tür atık materyalden aktivite üretimi, vs. Kitabın özü şudur ki; çocuk ama önce sizin bizim gibi insan..Sebepsiz yere koruyucu olmayın, yani günlük hayattan uzak tutmayın..Çocuklarınızın her türlü günlük rutininiz içinde aktif yer almaya hevesleri vardır, onları teşvik edin ve destekleyin .. Ama bu arada onların çocuk olduğunu unutmadan bir zahmet evinizi onlara göre düzenleyin, onlara sormadan bu dünyaya gelmelerine sebep oldunuz tembel olmayın, hızlıca hayatınızın ve evinizin belli bölümlerini onlara göre organize edin (kabul, burdaki imaları ben ekledim)

Yani bu kitabı alın okuyun anneler ve babalar..Zaten okunması kolay, daha çok fotoğrafların altına yazılar yazılmış gibi..Ben babamla paylaştığımda işte biz köylerde böyle büyürdük dedi..Yani okuyunca "evreka" olmayacaksınız ama günlük koşuşturmaca da unutma ihtimaliniz olan ince detaylara dikkat edeceksiniz..Yani özünüze döneceksiniz..Oyuncak yokken annelerimizi , babalarımızı nasıl yetiştirmiş anneannelerimiz ve babaannelerimiz..Onlara sorun, Montessori Methodunu dinleyeceksiniz..

BUNU DA OKUYORUM/Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler

Uyku, Beslenme, Davranış, Tuvalet Eğitimi..Alt başlıklar bunlar.. Türkçe çevirisi çok yeni yapıldı, henüz kendi blogum yokken ve de Rüzgar'lı bir hayatın şaşkınlığını (hep mutluluk vardı..) aşmaya çalışırken takip ettiğim bloglardan biri beni onun bloguna götürdü..Bence sevdiği işi yapabilen şanslı ve başarılı kadınlardan Yapıncak..Yapıncak Gürerk Okyar. .Music Together' ı inceleyin derim..Hala İstanbul' da olsam kaçırmazdım..Yani sadece şans değil bu, yaşam sevgisi diyelim..Yapıncak' ı tanımıyorum ama sanki kitabı değil de onu anlattım gibi oldu..

Gelelim kitaba..Çeviri oldukça akıcı ve anlaşılır..Sadece şu sayfadaki şu tabloya bak gibi şeylerden hoşlanan bir okur tipi değilim ben, dipnot bile sevmem..Üşenirim ve de dağılırım..Ama gene de bakmassam da okuma yarım kalır..Bu bir eleştiri..Bunun dışında..Evet güzel ve pratik çözümler..Dili çok yumuşak ve de ikna edici, üstelik de sakinleştirici..Henüz yarılamadım bile kitabı ama bence kolay okunabilirliği muhteşem..Hani bebeğinizi pışpışlayıp nerde kalmıştım diye kolayca devam edebilirsiniz..Biraz daha okuduktan sonra kitabın sunduğu çözümlerle ilgili ayrıca bir post yazacağım..

İşte böyle..Uyusunda büyüsün ninni, okusun da büyüsün annesi..

9 yorum:

Primarima dedi ki...

İnsan anne olunca okudğu kitaplar nasılda yön değiştiriyor, Rima doğdu doğalı anne ve çocukları ilgilendiren onlarca kitap okudum, raflara dizdim, yarısını uyguladım yarısı ucdu gitti ,bir bakımada her çocuk kendi kitabını öyle yada böyle yazdırıyor anneye...ben şimdi okuduklarımı yer yer uygulayıp meyvelerını topluyorum çoĞU zaman RÜZGARLI yolculugunuzda başarılar dilerim :)

Iraz dedi ki...

PrimaRima,
Şöyle bir çözüm geliştirdim kendimce..İşte zamanım olunca kendi kitaplarımı evde ise Rüzgar için olanları okuyorum..En azından (!) çabam bu yönde..
Ve de Rüzgar için okuduklarımın gerçekten en fazla yarısı uygulanabilir oluyor, herşeyi bire bir yapmaya kalkınca öyle yapmacık ve emanet duruyor ki..
Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Iraz, harika 1 şey bu... yazdıklarına her zamanki gibi bayıldım... ne yapıyorsan doğru yapıyorsundur çünkü anne olan sensin!!! "Rüzgar'a bırak kendini" demek geldi içimden :)
Asuman

demet'in dunyası dedi ki...

merhaba, yazınızı okuyunca yorum yapmadan geçemedim.ilk tavsiye ettiğiniz kitap''harika çocuk nasıl yetiştirilir''geçen hafta okudum. tek kelimeyle benim için başucu kitabı.ben montessori yöntemiyle, Archi*Sugar sayesinde tanıştım.oğlumuzun odasını montessori yöntemine göre yeniden düzenledik ve böylece odasında daha çok vakit geçirdiğini farkettim.yaşına uygun bir çok duyusal faaliyetleride yaptık.bende kendi blogumda bu kitaba deyinecektim ama sizin yazınızıda görünce kesinlikle bu yöntemin bence çok doğru bir sistem olduğunu yazmadan geçemedim.umarım ileride bu yöntemle eğitim veren okullarda bulabilirim.sevgiler

Iraz dedi ki...

Asuman,
Çok özledimmm...

Demet,
Kitabın kolay okunabilirliği ve sanki çok sıradan birşeyden bahsediyormuş gibi oldukça önemli vurgular yapması bence çok etkileyici :))Çocuklarımız için ilerde Montessori okulları bulabilir miyiz konusuna gelince..Bence Montessori yöntemiyle yetiştirdiğimiz çocuklarımızın uyum becerileri de gelişmiş olacaktır..Normal bir okulda, ilgili bir öğretmenle sorun olmaz diye ümid ediyorum..

tatlimatli dedi ki...

Merhaba Irazcım anneler klubunde blogunun adresini görünce bakmak istedim. Ellerine sağlık. Bende aynı senin gibi önce bakımı konusunda besinleri konusunda sürekli okudum, sonra büyümeye başladı bu sefer psikoloji okumaya başladım. Keşke bütün anneler bizim gibi olsa da canım vatanımda kaliteli, sağlıklı, mutlu sevecen sevgi dolu insanlar yetişse. Keşke herkez bilinçli olsa ve çocuk sahibi olmanın sadece doğurmakla bitmediğini anlasa...Mutlu, sevgi dolu günler hepimize.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

ıraz selam
tracy hogg üzerine yazmaya başladım
beklerim

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Iraz merhaba,
Pınar sayesinde ugradım bloguna. Ne guzel blog, ellerine sağlık! Yazdıklarını okuyunca da çok duygulandım bu arada, sağol.

Tracy elime rastlantı sonucu geçmişti, bizim hayat tarzımıza uyan önerileri vardı. Tam zamanında birebir uygulama şansım olmuştu dediklerini. Şaşırtıcı sonuçları, çok huzurlu bir ilk yıl geçirmemzi sağladı.

İlginç tesadüfler sonucu tercümesi de bana düştü. Umarım okuyanlar da bizim kadar faydalanır. Sevgiler,

Iraz dedi ki...

Sanırım tesadüf diye birşey yok aslında Yapıncak, biz çok istediğimiz ve bizi biz yapan birşeyle ilgili enerji yayıyoruz, ve o da bizi buluyor..Çok yakışmış sana bu çeviri :))
Sabah sabah ne mistik bir cümle olmuş benim girişim..Ama öyle..