3 Mayıs 2009 Pazar

Oyun Grubu..




Çocuklar gibi şenim!!!

Artık Rüzgar'ın bir oyun grubu var..

Hamileyken üye olduğum mail gruplarından, Rüzgar la buluştuktan sonra ise takip ettiğim bloglardan çok şey öğrendim..

Önce Ayça'ya kocaman teşekkür..Ufkumu öyle çok konuda genişletti ki, tahmin bile edemez.. Oyun grubu fikri onun sayesinde yer etti zihnimde..

Iraz ve Rüzgar..Sedef ve Derin..Hilal ve Emre..Ve bundan sonra bize katılacak olan Berna ve Tunç..

Çok şekerlerdi..Tabiki birlikte oynamadılar ama hep izlediler birbirlerini..Bu bile yeterli çünkü çok mutlular birlikteyken her hallerinden belli..Bir de şöyle düşünüyorum, kendi ebatlarında canlılar..Çok heyecan verici ya!!!Bir dönem devler ülkesinde yaşadığımı ve sonra kendi ülkeme döndüğümü hayal ediyorum da..Ne harika bir histir aynı göz hizasında olabildiği arkadaşlarıyla iletişim halinde olmak..

Peki ne yaptık..2-3 tane şarkı söyledik ve sonra onlar oynadılar..Ayrı ayrı..Zaten paralel oyun 2 yaşından itibaren başlıyor,birlikte oynamaları ise hemen hemen anaokulu çağına denk geliyor.. şimdi gelişim evreleri açısından da bakarsak yalnız oynama dönemindeler..

Burda biraz psikolog olup yazmak istiyorum..Bebeklerin oyuna başlamaları sade ve kendine yönelik oyunlarla oluyor..Karmaşık, çok kişili ve kurallı oyunlar sonradan geliyor..Bebekken yalnız oynuyorlar, dış dünyayı dahil etmek gibi bir dertleri olmuyor ve tek başlarına keşfetmeyi tercih ediyorlar..Mesela bebekler elleri ve ayakları ile oynarlar..İlerleyen zamanlarda ise çıngıraklı oyuncaklarla oynamaya..İki yaşından itibaren paralel oyun başlıyor, yani yan yana ve birbirlerinin farkındadırlar ama hala yalnız oynuyorlar..Hala kural ve birlikte hareket etme yok..Genellikle dört yaş civarı ya da anaokulu çağı diyelim, çocuklar grup oyunu için hazır oluyorlar ya da grup oyununu öğrenmeye hazır oluyorlar..Bu dönemde oyuncaklarını paylaşabiliyorlar, temalı oyun oynayabiliyorlar ve oyun esnasında sıra alma becerileri gelişmiş oluyor..

Bizim grubumuzda ise..

Arada birbirlerinin elindeki oyuncağa uzandılar..Derin beni oyuna davet etti arka arkaya topu bana göstererek, topu at-tut yapabiliyor, biraz onunla oynadım ve bir kez daha kız ve erkek çocuğun psikomotor gelişim hızındaki farklılağa hayret ettim..Sanırım yaşamları boyunca psikomotor becerilerini erkeklerden daha çok kullandıkları için kızlar hep önden gidiyor..Rüzgar ve Emre sadece "bakarken" Derin taklit ediyordu..Sonra onlar oyuna dalınca biz anneler, eee kaçta yatıyor, kaçta kalkıyor, ne yiyor, hımm, zzz türü sohbetlere daldık ve onlar birbirlerine güzel bakışlar atıp aynı oyun halısının üstünde 1 saat geçirdikten sonra dağıldık..Zaten bu kadar küçük oldukları için ya birinin uykusu geliyor, ya acıkan oluyor, vs..45 dakika maksimum 1 saat yeterli..

Haftaya Sedeflerin bahçesinde buluşmaya karar verdik..

Bu arada ben de boş durmadım, yine Ayça'dan aldığım ilhamla hemen bir mail grubu kurdum..Sadece Adanalıların işine yarayacak bu grup..Ayça zaten İstanbul'da çoktan başlamış bu işe ve hatta medyaya bile yansımış..Ve de bu ara harika bir sosyal sorumluluk girişimleri var..


Adana mail grubu olsun istedim, umarım zamanla İstanbuldaki kadar aktif hale gelir..İstedim çünkü çeşitli kreşlerin oyun grubundan faydalanmaktansa, ev ortamında ve sıcaklığında aynı gelişim aşamasında olan bebeklerin/ çocukların bir araya gelmesi gelişimlerine muhteşem katkılar sağlar bence..

Buyrun:
oyungrubu_adana-subscribe@yahoogroups.com

4 yorum:

AycA dedi ki...

Iraz harikasınız :=)
Kesinlile beraber oynamalrı beklememlisiniz zaten ki sen benden daha iyi biliyorsun.. sadece kendilerine benzerlerin olduğunu bilsinler bu arada evde oturan annelere sosyallşeme imkanı doğsun.. Adana tabii buraya göre daha küçük olduğundan bizim kadar sosyalleşme sıkıntınız yoktur diye düşünüyorum ama yinede bir amaç için bir araya gelmek başka :=)
Bu arada ben adanayı bu mevsim pek bir severim keşke fırsatım olsa gelsem :=)
Ne çok sıcak ne çok soğuk.. tam kıvamında

Iraz dedi ki...

Ayça çok sevindim okumana ve teşşekürlerimi duyduğuna!!!
Evet Adana daha küçük ama aynı oranda insanların dünyaları da küçük..Yani sanki burada herşey daha zor gibi geliyor bana, İstanbul'u deli gibi özlediğimden de olabilir tabiki..
Ve evet en güzel zamanı Adana'nın..Sıcaklar henüz bayıltmadı, klima ne soğutmak ne de ısıtmak için çalışmıyor :)) Keşke gelsen/ gelseniz, ne seviniriz ailecek..

Bebeğimin Günlüğü dedi ki...

Merhabalar

Blogunuzu henüz dün keşfettim aslında uzun süredir bir oyun grubu arıyor fakat Adana şartlarında maalesef başarılı olamıyordum. Biz eşimle iş icabı Adanadayız 2 yıldır ve Öykü adında 9,5 aylık bir kızım oldu bu süre zarfında farklı bir şehirde oluşumuzdan kaynaklı arkadaş yoksunluğumuz var elbette. Kızımın akranlarıyla vakit geçirmesi ve oyun grubuna dahil olmasını çok isterim . Bloguma uzun zamandır yazamıyorum ama üsreine düşsem iyi olacak artık beklerim. Sevgiler

Iraz dedi ki...

Aysun!!!
Arkadaş yoksunluğu mu dedin?!? İşte o biziz!!!Biz de 2007 den bu yana Adana'dayız..Bu konu hakkında saatlerce yazabilirim ve konuşabilirim!!! Ama önce minikler :))Oyun grubu için haberleşelim mi?!?
Mailleşsek?(habbecik@yahoo.com)