5 Eylül 2009 Cumartesi

Aklımda Kalanlar, İyi ki Kaldılar/ Gel Oyna



İstanbul' a giderken gezilesi, görülesi ve tanışılası listemizin başında Şişli-Feriköy- % 100 Ekolojik Pazar ve de daha da önemlisi Montessori Mail Grubu'ndan tanıdık, her iki Meydan Alışveriş Merkezi' nde de dükkanı olan - Ümraniye ve Merter- Şule vardı..Bir ara Turgut' la,ya biz evde yaparız ahşap oyuncak dedik, Rüzgar' ın oyuncakları ahşap olsun ama mümkünse bir de ucuz olsun istiyorduk, e haliyle de olmayınca niyetlendik..O zaman hangi ağaçtan yaparsınız siz bu şahane oyuncakları diye mailleşmiştik Şule ile..Bizim için bir hoş hayal şimdilik oyuncak yapımı..Mekan ve zaman muhalefetinden..

Sonunda gittik, bir cumartesi-her cumartesi var-, Feriköy' e..Alpay ve Erin de vardı, Ayça çalıştığı için o gün bizimle değildi,fotolardaki Çınar ve harika kıvırcık saçlarıyla da orada tanıştık..Topaçlarımız ve bowling takımımızla döndük geri..Ama neler var neler alınacak..Buğday' ın basın bülteninden aldıklarım:

Nesli Tükenmekte Olan Oyunlar Şişli %100 Ekolojik Pazar'da Yeniden Hayat Buluyor


Her Cumartesi günü Şişli % 100 Ekolojik Pazar’da, saat 10:00-17:00 arasında, ahşap oyuncak atölyeleri düzenlenecek. Anne-babalar alışverişlerini yaparken çocuklar kendi oyuncaklarını yapmayı ve nesli tükenmekte olan oyunlar oynamayı öğrenecekler.

Tahta parçaları, saman ve çekiç zımpara ile kuş yuvası yapımı... Topaç yapma, boyama ve çevirme... Yıllardır Şişli %100 Ekolojik Pazar’da her Cumartesi oyuncak standı açan, “Gel Oyna” atölyesinin yaratıcısı Şule Şenol, çocuklarla birlikte ahşap ağırlıklı doğal malzemeden oyun-eğitim araçları yaparak nesli tükenmekte olan oyun ve oyuncaklara can veriyor.

Oynanacak oyunlar ilgi ve beceriyi artıracak, çocukların sıkılmalarını engelleyecek şekilde çeşitli gruplara ayrılmış. Yoğurma etkinliklerinde balmumu, kil-seramik, kağıt hamuru yapımı; yaratıcı etkinliklerde artık materyaller, tahta parçaları ve çalı-çırpı ile tasarım yapılacak. Zihin-zeka oyunlarında, çocukların büyüklerle, arkadaşlarıyla veya tek başlarına oynayacakları oyunlar oynanacak. Boyama etkinliklerinde topaç, pazıl boyanacak, çizim etkinliklerindeyse çocuklar resim yeteneklerini konuşturacaklar.

Şule Şenol projeye, tıpkı masallarda olduğu gibi “Ondan Sonra” adını vermiş ve her Cumartesi günü saat “10’dan Sonra” başlayacak. Şenol, atölyenin fast-food oyuncakların tam tersi olduğunu söylüyor: “Gel Oyna’da günümüzde fast food kültüründe çocuklara verilenin tam tersi uygulanacak. Büyükler oyunun, ahşap oyuncağın sadece çocuklar için değil yetişkinler için de olduğunu görecekler. Çocuklar oynarken yetişkinler ya onları izleyecek, zaman zaman belki yardım edecek, ya da pazarda alışveriş yapıp, yemek yiyecekler.”

Çocukların yaptıkları oyuncaklar için oyuncak başına yaklaşık 5 TL alınacak ancak düzenlenecek seksek, ip atlama, çember çevirme gibi etkinliklere katılmak ücretsiz. Etkinlikler tasarımcı, heykeltraş, ahşap oyuncak yapımcısı, öğretmen, psikolog gibi konularının uzmanı kişiler tarafından organize edilecek. İsteyenler kendi malzemelerini getirebilir.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından Şişli Belediyesi işbirliğiyle kurulan ve Türkiye’nin ilk %100 ekolojik pazarı olan Şişli %100 Ekolojik Pazar, her Cumartesi saat 07:00-17:00 arasında, İstanbul Şişli Bomonti’de, Bomonti Caddesi, Lala Şahin Sokak’ta (eski Tekel bira fabrikasının alt sokağı) kuruluyor.

İşte böyle, iyi ki gittik, tekrar gideceğiz..

Hiç yorum yok: