8 Ocak 2010 Cuma

Büyüyorsun.



Bir zaman önce:
Sofrada "aç, aç" diye tutturan Rüzgar' a "açıp" servis yapacak olan anne birşey damlatır tam da Rüzgar' ın emmek için yaklaştığı anda göğsüne!!!Iyk, kusmanın eşiğinden döner Rüzgar, öfkeli bir şekilde "pis pis, tapa, tapa" der ve o gece uykuya geçerken "aç" bile demez.

1 Ocak:
Anne gerekli hazırlığı yapmıştır, aklına gelip tutturukça "aç, aç" diyen Rüzgar' a gerekli geçiş cümleleri kurulur. "Sen artık büyüdün, süt de kalmamış, kalan da pis olmuştu ya" diye.Tabiki Rüzgar bu sefer "aaaççççç" diye tutturur, anne açar, Rüzgar "pis" der kapattırır. Öğlen uykusuna geçişte ikisini birden kontrol eder kapattırır. Akşam uykusunda sadece birine bakar ve kapattırır. 2 kere uyanır. "Aç" der, annesi "Kalmamış süt, ben yanındayım birtanem, hadi uyu" deyince Rüzgar geri uyur. Anne şaşkınlıkla salona koşar. Babaya anlatır. "Hadi bakalım" deyip çekirdek çitlemeye devam ederler. Çay da ne güzel olmuştur o akşam.

2 Ocak:
Rüzgar arada sırada annesine gelir ve "aççç" der, anne "tabiki" der ve açar, Rüzgar "pis, tapaaaa" der. Akşam uyku delisi olduğunda babasına da "aaç" der. Babası da "Tamam oğlum açayım tabi" der ve açar, Rüzgar "memeee, memeee" diye kahkaha atar. Babası "sen de aç oğlum" der. Rüzgar kendi memelerini açar. Evin iki erkeği, memeler fora, "meme memeee" diye bağıra çağıra gülerler. Anne ile uykuya gittiğinde ise yine "aç" der, "pis" der, "tapa" der. Memesiz uyur. Anne "hadi bakalım" der, salona döner, eti vanilya aromalı gofret yerler kocası ile. Rüzgar gece 1 kere uyanır. Babası gidip su verir, hemen uyur.

3 Ocak:
Rüzgar öğlen ve akşam uyurken "açç" demektedir, hemen ardından açınca "pis" deyip kahkaha atarak "tapaaa" demektedir.Bu en az 4 kere olmaktadır. Bu yola çıkarken "ben ona uyacağım" diyen anne her istediğinde açıp kapatmaktadır. Rüzgar bu olayı oyuna çevirmiştir. Anne "bir de oyunu bıraktırmaya mı çalışacağız, allah allah" diye endişe etmektedir. Ve bugün de emmeden uyumuştur. Salonda ise japon çekirdeği çitleme ve "Bu Ezel' in dayısı da abartmış kardeşşş, ne öyle her an anlamları ile atasözleri şeysi yutmuş gibi konuşuyor, baydım yahu" anları yaşanmaktadır. Rüzgar gece 1 kere uyanmış ve su içip yatmıştır.

4 Ocak:
Anne bütün gün çalışmıştır. İşten dönüp öpüşme faslını bitirince "aç" deyip açtırıp "pis" ve "tapa" deyip tapattırmıştır Rüzgar. Uyurken "aç" bile dememiştir. Hatta annesi bir ara "yahu niye bu kadar çabuk vazgeçtin, içim acıyor ama, dün bebeydin bugün ne oldun" demiş, sonra da "e be kadın biraz da elindekiyle mutlu ol" diye susturmuştur iç sesini..Gece bir kere uyanmıştır. Anne zaten tiyatroya gidip Don Giovanni izlemiştir, ne de iyi gelmiştir doğumdan sonra ilk defa arkadaşlarıyla, çocuk oyunu olmayan bir oyuna gitmek.. Dönüşte de kocasının demlediği süper çayı bir paket eti cin in bisküvi formunda olan minicik şahaneleri ile lüpletmiştir. Sonrasında ölü gibi uyumuştur, gece ikilisi yine baba+ su olmuştur.

5 ocak:

Bir önceki günün aynısı.Anne bugün diğer günlerden farklı olarak meyve suyu içip petibör bisküvi yemiştir.

6 ocak:
"Aç" bile demeden uyumuştur. 9 da yatmıştır, 3 te su içip sabaha kadar uyumuştur. Anne her akşam bir kase dolusu çekirdek yiyip "midem bulanıyor" diyerek yatmak konusunda ısrarlıdır.

7 Ocak:
1 kere uyanmıştır, Sabah 5.14. Su içip uyumuştur. Çekirdek diyeceğim, siz anlayın.

8 Ocak:
Oğlum artık emmiyor diyen anne bunu not düşmeliyim diye bloguna koşmuştur.

Sorular ve Cevaplar:

Neden emzirmeyi bıraktınız Iraz Hanım?
Çünkü ben hep 18 ay emzireceğim dedim. 18 ay bir sınırdı benim için, bebeklikten çocukluğa geçiş sınırı. Anlar, dinler ve saygı duyar hale geliş sınırı. Diğer bir sebep ise sosyal hayatta zorluk yaşamaya başlamış olmamdı, olur olmaz aç diye tutturması yani. Bir başka önemli neden ise sütümün neredeyse hiç kalmamış olması, bu sebepten emiş gücünü arttıran oğlumun canımı yakmaya başlamış olması idi. E bir de uyku meselesi var ki, çok bilirim 4-5 kere uyandığımı. Ya da hiç bilmem 1 kere uyanıp su içip saniyeler içinde tekrar uyduğunu.İlla gecede 4-5 kere yapışır hale gelmiştik birbirimize. Ama bu son neden en önemsizi oldu benim için, hep yarar zarar ilişkisi kurdum diyelim özetle biz bu sorunun cevabına..

Sizce Rüzgar için bu nasıl bir geçiş oldu?
Bence süper kolay oldu.Demek ki Rüzgar buna hazırmış. Ama ben son 3 hafta boyunca sen artık bütüdün, süt de kalmadı diye hazırlıyordum onu. Demek ki işe yaramış. Öyle keyifli emiyordu ve öyle oyunlar oynuyordu ki emerken, çok zor olmasından çok korkuyordum. Şimdi aynı oyunları uyku öncesi yan yana uzanarak oynuyoruz. Daha çok sarılıyoruz uyku öncesi.

Zor olsaydı ne yapardınız?
Ertelerdim. Zaten bunun için Rüzgar' ı üzmeye hiç niyetim yoktu. 2 yaşına kadar emzirebilirdim hazır olmasaydı. Bu sebeple de kesin bittiği mesajını vermedim, kendi seçimiymiş gibi yaşattım bu süreci ona, aç dedi açtım kapat dedi kapattım. Ama çok hazırmış!!!

Ne değişti hayatınızda?
Ne zaman uyanır acaba tedirginliğini attım üzerimden, 1 kere uyanacağını biliyorum, hatta birkaç hafta içinde bunun da ortadan kalkacağını düşünüyorum. Onda da babası gidiyor. Beni geceleri unutsun amacımız..Babaya alışır mı alışmaz, nerden bildiğimi bilmiyorum ama babam yanıma gelsin diye zırt pırt uyanmaz.Bunun dışında büyüdü sanki yahu..Anladı artık bittiğini ve sukünetle kabul etti ya, büyümüş işte, daha ne olsun..

Siz nasıl hissediyorsunuz?
Garip..Özledim desem..Ben hazır mıyım buna diye sıkça sordum kendime..Çok keyif aldık ikimiz de bu süreçten, öyle tadını çıkarttık ki, öyle uyuduk sabahlara kadar, ilk altı ay sadece ben besledim oğlumu ek gıdasız, bugüne kadar da hep emerek aştı zorlukları..Aşı oldu emdi rahatladı, düştü emdi, uyandı emdi, özledi emdi..Şimdi kendini kötü hissettiğinde yapabileceğim tek şey sarılmak ve konuşmak..Artık eskisi kadar kolay sakinleşir mi acaba..

Siz akşamları habire yiyor musunuz kuzum?

Evet..evet..

Bitti mi?
Bitti..

Edit: Kimse bize aşure getirmeyecek mi kuzum..

34 yorum:

ElfAna dedi ki...

Ruzgar isi pek kolay halletmis yahu:) Tebrik ederiz kendisini. Alpi' ye o laflari soyledigimde "bakicam" deyip bakiyordu!"A-aa!pis degilmis.Hep guzelmis" deyip devam ederdi:) Sizinki nasil denemek istemedi?Nasil atlattiniz?Bebek icin oldugu kadar anne icin de cok buyuk bir olay emzirmeyi birakmak. Bir de Iraz' cigim; Cok karsi koyulamaz seyler o aksam dadandiklarin:P

elif ada dedi ki...

Iraz, ne guzel atlatmissiniz. Okurken cok guldum ozellikle baba-ogulun memeler fora sahnesine bir de cekirdege...:) İletisimi dogru kurarsan hersey cabucak halloluyor. Bu arada icimdeki cilgin ses haydi doktorayi da yap diyor ne dersin?
Sevgiler
Ankara'daki meslektasin Umur

Iraz dedi ki...

Bilmiyorum Elif ne oldu da denemek istemedi..Ama şöyle birşey var, Rüzgar' ın çıkardığı 3. ya da 4. anlamlı kelime "pis" oldu. Hem de gerçekten pis olan herşeye, ve pis olma ihtimali olan!!!
Çok bebekken de tüylü ve kıllı şeylerden tiksinir suratını ekşitirdi, çok gülerdik fıtratı temiz diye :)
Bir psikolog olarak biliyorum ki hafif obsesif bir durum söz konusu :( Napalım , bu konuda işimize yaradı!!!
Evet ve de, gerçekten karşı koyulamazlar o yediklerim..
Ah bir de aşure gelseydi biryerlerden :)

Iraz dedi ki...

Umur!!!
Evet "iletişimi doğru kurarsan" en önemli kısmı, her istediğinde açtım ama o kararını vermişti çoktan, hani istese devam edebilirdi, buna da hazırdım..
Doktoraya ne mi derim, hemen derim, koşa koşa derim tabiki!!!
Benim burda doktora için tek şansım "tıbbi deontoloji" gibi duruyor şimdilik..Buna rağmen yapacağım!!!
Senin yüksek lisansın ne ve nereden?

ZEYNEP dedi ki...

Bu işlem bu kadar acısız bu kadar sakin başka nasıl bitirilebilirdi bilmiyorum, aferin Ruzgar' a, seni de cesaretinden ötürü tebrik ediyorum. Şu anda memeden kesme fikri bile beni çok geriyor üzüyor,istemiyorum, hiç istemiyorum.Sanırım önce anne kafasında bitirmeli..Gıpta ettim sana :)

Güneş Akay dedi ki...

Ben o keyfi çok az taddım, şu an oyun grubunda arkadaşlarından görüp istiyor o bile çok güzel, emse başlayacağım ama oyun oynuyor :=))

Berna dedi ki...

1) rügar'a kocaman bir "bravo!", iki alışkanlığı birden bırakabilecek kadar büyüdüğü için..
2) anne&babaya kocaman bir "bravo!", ülker yerine eti için...
3) bunlardan bıkınca bir de kestane seansları düzenleyin, alışkanlığı o zaman görün siz :))
4) artık "ye ki sütün olsun" bahanesi de bitti; ben en çok ona üzülmüştüm :((

Ömer Tuna dedi ki...

HAKİKATEN ÇOK KOLAY OLMUŞ ÇOĞU ANNE BEBEK İÇİN GERİLİMLERLE DOLU BİR OLAY OLUYOR. RÜZGAR MUTLU ,SEN MUTLU. yALNIZ AÇTIRIP KAHKAHA ATIP GÜLMESİ GÖZÜMÜN ÖNÜNE GELDİ TEBESSÜM OLUŞTU HEMEN. ÖPT SİZİ

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Ben hala özlüyorum o günleri desem çok mu abartmış olurum Irazcım. Süt gelirken sırtımda oluşan ince sızı ne hoştu.
Sevgilerimle

burcu dedi ki...

cesaretlendim yazını okuyunca,ben de bıraktırma sürecine giricem.bi de ben istediğiden emin olabilsem!

Iraz dedi ki...

Zeynep emin ol beni de çok geriyordu ama bunu yapmam lazımdı. Heryerde istemeye başlamış olması can sıkıcıydı ikimiz için de..Ben kararlı değildim ve de iddia edilenin aksine, deneme yaptım, oldu bitti, ben de inanamıyorum hala!!!
Bu arada büyüdükçe işin şekli değişiyor, yani öyle "aaa, bak burda ne varmış" diye dikkat dağıtmaya çalışmak falan bir işe yaramıyor, geri dönüp laldığı yerden devam ediyor!!!

Iraz dedi ki...

Güneş,
Ben de aynı şeyi yalancı meme için düşünmüştüm!!!
4 aylık olduğunda ben hala deniyordum acaba alır mu diye :)
Sonuç..Nasıl mutlularsa öyle olsun değil mi :)

Iraz dedi ki...

Berna evet, kesinlikle Ülker yerine Eti!!! Bu benim takıntılarımdan biridir ve de!!!
Kestane de bir ara denedik ama kabul edelim ki çekirdek yemesi daha kolay, ki akşamları pek bir tembel oluyorum.Ama çekirdeğin de şöyle bir dezavantajı var, ben yemeyi kestiğim anda yanımdaki de kessin istiyorum, yoksa ondan çıkmaya devam eden ses beni deli ediyor!!!

Iraz dedi ki...

Evet evet, kahkahalarla hem de :)

Iraz dedi ki...

Aytenciğim,
Tabiki abartmış olmassın, ben şimdiden özlemeye başladım..Emzirirken de daha çok emdiği zamanları özlerdim :)
Ama bunun sonu yok ki, ve ben gittiği yere kadar diyen annelerden değilim, bundan çok eminim..Hadi tekrar görüşelim ve de :)

Iraz dedi ki...

Irmak' ın annesi,
Onun dilini en iyi sen bilirsin..Nasıl ikna olacağını, nasıl vazgeçeceğini..Bunu kolay atlatmanın bir yolu vardır mutlaka..Ve biliyor musun, delive korkan, bu işin ikimizi de çok zorlayacağını düşünenlerdim ben, yani hiç belli olmaz, bakarsın kolayca oluverir..

Berna dedi ki...

Ben 2 yaşına kadar emzireceğim dedim. Tam 31 ay emzirdim :)) Neredeyse istese şimdi bile vereceğim :P Deliyim galiba.
Geçiş süper olmuş. Bence önemli olan bebişeleri üzmeden bu işi halledebilmek. Anlatınca bu kuzular her şeyi anlıyor ve kavrıyor. Bebekliklerinden itibaren onlarla konuşulması taraftarıyım, ben öyle yaptım hep :))
Ben doya doya koynumda yatırdım, emzirdim, uyuttum, çok memnunum :) Hala isterse koynumda uyuturum, kokusunu içime çekerek...
Ya bu arada Berna'lar karışacak, bir Berna daha var yorum yazan, ona da sevgiler buradan :)

mummy dedi ki...

Öyle tatlı anlatmışsın ki şimdi gidip bıraktırasım geldi,o derece:))Ama ben de hazır değilim sanırım,şu anda, o 14-15 aylıkken yaşadığımız 'ilk 40 güne geri dönüş' durumunu da atlatmış günde bikaç kez aklına geliyorken keyfini sürüyoruz:))
Geçmiş olsun diyelim bu kadar kolay atlattığınız için..
Sevgiler.
Esra.

füsfüs dedi ki...

ıraz harikasın ya, yazılarına bayılıyorum
çok kolay olmuş, haydi geçmiş olsun, ben de aynı senin gibi 18 ay diyordum ama 16 aylıkken bir anda bugün uygun zaman deyip bırakmıştım, 2 gün ağladı gece uyurken o kadar, ama şimdiki aklım olsa ağlatmaz 2 yaşına kadar emzirirdim sanırım
özlüyorum demişsin ya o pek geçmiyor, çok aptalca bulurdum eskiden ama şimdi emziren anne görmeyi bırak emzirme lafını duyunca bile içim gidiyor, bunun için 2. doğurulur mu:))
çekirdek iyidir bu arada, aşure daha da iyidir:))
ay uzattım ama birşey daha yazacağım, ezeldeki o atasözüvari konuşmalar bana da acayip battı geçen gün, insanlar normal hayatta böyle konuşur mu?

Iraz dedi ki...

Berna,
Yok yok Berna' lar karışmaz, diğer Berna hastaneden bir arkadaşım, blogu yok henüz :)
Evet herşeyi inanılmaz anlıyorlar ve hızla adapte oluyorlar, sanırım "niyet" ve "içerik" doğru aktarıldıkça da aşılmayacak sorun yok!!!

Iraz dedi ki...

Esra,
Keyifli ise harika, devam!!! Umarım ilerde keşke biraz daha devam etseydim demem, Rüzgar demiyor o kesin, ben kendimden emin değilim :)

Iraz dedi ki...

Füsun,
Yok yok insanlar gerçek hayatta o dayı gibi konuşmazlar, konuşsa hemen bir etiket bulur "deli bu ya" muamelesi yaparız, e dayı da az biraz deli zati anladığım kadarıyla:P
Ben bu diziye 3 saniye de olsa niye baktığımıza daha da takığım aslına bakarsan, çünkü sado- mazo, para odakta, kötünün sempatik gösterildiği saçma sapan bir sürü durum var ortada, ama işte ruhumuzda da var ki şöyle bir bakıyoruz, ne fena :(
Geçiş çok şükür kolay oldu, her aşama böyle kolay atlatılsa tarafımızdan!!!

Adsız dedi ki...

Ne de güzel sonlandırmışsınız. Ben de "doğru anlatınca" yorumuna tamamen katılıyorum. Bu veletlere hiçbir şeyi AÇIKLAMAK için erken değil bence. Adam gibi karşına çekip konuşunca her şeyi anlıyorlar.

Şimdi yeni maceralar başlayacak. Ve senin için bölüksüz uykulu geceler... Gör bak, HAYATIN DEĞİŞECEK! :)

Iraz dedi ki...

Elif,
Hayatım şimdiden değişti desem!!!Sanki ikimiz birden büyüdük :)Büyümek değil de, bağımlılıktan kurtulduk, bağlılık başladı, böyle de değil tam, ama anlatmışımdır biraz sanırım..

elif ada dedi ki...

Irazcigim,
Daha once de yazismistik bilmem hatirlayacak misin? Ben de psikoloji mezunuyum. Master da psikoloji (sosyal). Ankara Universitesi'nde. Keske oturup konusma firsatimiz olsa. Sen de bizim sayfaya gelsene ara sira. Senin yorumlarin benim icin degerli. Fikrini almak hosuma gider.

Sedef Uncu Akı dedi ki...

Tatlım, tebrik ediyorum kararlılığın için. Geçişin sancısız olmasına da cooook sevindim(ikiniz için de...) Bizim de şimdi bir emzik olayını bırakma telaşımız var, ne onerirsin?

Iraz dedi ki...

Umur Evet!!!

Bundan sonra sık sık sizdeyim :)

Iraz dedi ki...

Sedefcim canım,
Evet ya, hiç konuşamadık ki bunu!!!Bitti artık :)
Sen de bence emziği gece de alıyorsa bence bir uyku arkadaşı edinsin hızla!!! Ve de Derinciğimle bol bol konuş, bir de sıralama kartı yap, hikaye uydur, konusu da emziği bırakan bir kız olsun, ev yapımı kitap yani, bak o bıraktı emziği, şimdi sıra sende gibi gibi..Hani kitapları seviyor ya, iyi bir geçiş olur!!!
Detayları konuşuruz sonra!!!

AycA dedi ki...

ay yine ağladım ben ya.. fena oldum.. büyüdü ya..
kaçırmışım ben bu özel zamanı.. acayipbir koşuştırmacadan kapını tıklamamışım..
sen ne güzel yazıyorsun be kuzum :=)
aşure yapmayı bilsem ya da denesem ya da yakın olsak sırf sen istedin diye denemez miydim ben ..

Iraz dedi ki...

Aslında kaçırmadın, ilk sana anlattım ya artık bitiyor diye, işte hemen sonrası :)

Biz niye habire ağlıyoruz Ayça, içimize sümüklü böcek mi kaçmış bir zaman, ya da duygusal bir kedi, kedinin adı "bahanem oldu" :)

Aşureeeeee..Hala yiyemedim, böyle devam ederse Bolulu Hasan Usta, Mado, sanayi tipi aşurelere saldıracağım yani, ama alt komşu "söz" dedi, ben de "1 tencere bak ama" diye pazarlık yaptım, Turgut gözlerini pörtlete pörtlete baktı bana :)

Öptümmm!!!

AycA dedi ki...

ahaha evet içimize sümüklü böcek kaçmış olabilir.. ama sen beni hep duygulandırıyorsun öyle güzel anlatıyorsun ki..:=) naaapiiimmmm...
1 tencere ??
kayınvalidem yapmıştı ama burda değilsiniz olsa hepisini verirdim ..:=)

a.c dedi ki...

Çok güldüm de, selam vermeden geçmek olmaz dedim. yeni keşfettim sizi. iyi ki de bulmuşum. memeler foraya çok güldüm özellikle:D

Iraz dedi ki...

Ayçaaa!!

Eve aşure yağmaya başladı, evren sesimi duydu!!!

Iraz dedi ki...

Hilal,
Teşekkür ederim, her zaman buralardayım, her zaman beklerim :)