19 Ocak 2010 Salı

Çişşş

Şimdiii..

Ben okuyan okuyan ama sonra da ı-ıh benböyleyapmayacağımdiyengillerden Iraz..Yıllarca okudum durdum..

Üniversitede okudum anal dönemde tuvalet eğitimi...

Sonra iş gereği okudum..Enürezis, enkoprezis..

Doğurdum,yüzlerce makale, onlarca kitap okudum..

En sonunda Rüzgar' ı okudum, hımmm, ikna oldum..

Şimdi..Tıpkı benim, ve senin ve herkesin hissettiği üzere kapalı kapı ruhu gıdıklar, aç onu der iç ses, aç ki gör, gör ki bil, bil ki korkma..Rüzgar için ise; aa kapı kapalı, babaaa, anneee, tak tak tak, aç aç aç, hıh açtım, hı bu muydu, hadi by bye, demektir kapalı kapı..Bundan sebep, bizim evde kapılar kapanmaz..

Diğer tüm kapılar gibi banyo kapısı da açıktı bunca zamandır..Rüzgar emekleyebildiği dönemden bu yana "bu evin her odası benim, gönlümce gezerim" diyerek yaşadığı için banyodaki klozetin kullanımına da şahit olmuştur sıkça. Yaklaşık 10 aylıkken 5 ytl gibi kıytırık bir rakama İkea' dan edindiğimiz ve kırmızısına bayıldığımız oturak banyoda baş köşeyi almıştır bu süreçte..Biz klozeti kullanırken o da oturağına oturmuştur üstünde başında ne varsa onunla, tabiki sadece canının istediği durumlarda. Bu arada klozeti kullanan hiç durmadan konuşmuştur onunla, "çişimi yapıyorum, tuvalet kağıdını alıyorum, sifonu çekiyorum, by bye" gibi kısa cümlelerle..Olayı mümkün olduğunca net aktarıp kapanışı da sifon ve by bye la yapınca eğlenmeye bile başlamıştır Rüzgar..



15 ay civarı bir gün Rüzgar bezini gösterip çişşş demeye başlayarak bizi şaşırtmıştır, hadi canım diye bezini kontrol eden anne baba bir öbek "dışkı" ile karşılaşınca Rüzgar' ı bolca tebrik edip haber verdiği için teşekkür ederek teşvik etmişlerdir. Derken Rüzgar kendi de şaşırmış, bu haber verme işinin çok eğlenceli olduğunu da karar vermiş ve tüm "pırt" lar "cırt" lar "çiş" ler ve "kaka" lar tarafımıza büyük bir coşkuyla duyurulmaya başlanmıştır.



Buna çok sevinen anne ve baba, "aaa süper, hadi o zaman klozete adaptörü zamanı, olmadı oturak" diye Rüzgar' ın bezini çıkarıp banyoya götürdüklerinde asıl şoku yaşamışlardır..Evet Rüzgar icraatı haber vermekte ama icra ediş stilinden vazgeçmek istememektedir. Bezine yapmaya devam etmekte kararlıdır. Klozete oturmak ona kesin olarak korku vermektedir. Oturak ise daha kabul edilebilir olmakla beraber çıplak oturmak şiddetle karşı konulması gereken bir fikirdir ona göre.




Bunu gören anne baba sessizce izlemektedirler kendisini. Sık olmayan aralıklarla- haftada 1 gibi- deneme yapmakta ama hala hazır olmadığını görüp hiç ısrarcı olmamaktadırlar. Bu arada yanlış alarmlardan bunalınca "pırt" diye temsili bir sesi kavraması sağlanmıştır Rüzgar' ın, hani "kaka" ve "çişş" in dışında bir de "pırt" olduğu öğretilmiştir ona ve de kendisini en çok güldüren icraatı bu "pırt" lardır..

Tuvalet eğitimi denen kavramla ilgili bilimsel bir yazı fırınımdadır, yakında servis edilecektir..

Rüzgar çıplaklığa nasıl alışacaktır (???), bebekler ve çocuklar kakalarını nasıl vücutlarının bir parçası olarak algılamaktadır, doğru zaman nedir ve nasıl anlaşılır cevaplarını içeren bir yazı olacaktır bu..

Bu bir durum bildirir yazıdır; giriş, gelişme, sonuç, öneri, vs. içermemektedir ve her türlü öneriye açıktır..

10 yorum:

Güneş Akay dedi ki...

Begümde 17 aylıktı ilk Anne Çişş diyip banyoya koşuşumuz :)
Ama hiç lazımlık kabul etmedi bizim gibi klozete oturmak istedi, hatta lazımlığa bebeklerini oturttu durdu, şimdilerde bizim sevincimizi giyisilerini çıkartmak adına kullanıyor, bana göre Begüm hazır ama Babanne yazı bekleyelim diyor.. :=)

Kolay Gelsin...

Sevgiler.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

neredeyse aynı giriş ve gelişmeler var bizde de. e haliyle merakla beklemekteyim..

Iraz dedi ki...

Evet Begüm de hazır görünüyor gerçekten..Ben Rüzgar' ın da hazır olduğunu düşünüyorum ama kışı burada tam anlamıyla yaşıyoruz, şöyle ki; evler kaloriferli falan değil, klima ile ısınıyoruz, yani 1 oda sıcak, diğerleri soğuk :(
Yoksa üstünü başını çıkartsak en fazla 2-3 gün sürer gibi geliyor bana..
Biz de yazı bekliyoruz..Kızsa da soyunacak artık :)

Iraz dedi ki...

Bizde muhtemelen yaza kadar gelişme olmaz Hülyacığım, yukarda bahsettiğim sebepten :(

burcu dedi ki...

biz de aynı dertten müzdaribiz.
her şeyi biliyorda,çıplak oturmaktan korkuyor.
bekliyorum yazını...

Iraz dedi ki...

Ben bekleyeceğim..Korkmaması için model olmaya ve anlatmaya devam edeceğim. Yaz gelince de soyacağım :)

ZEYNEP dedi ki...

Ben geç kaldım bu mevzuda biraz :( Bizi klozette görüp kendi de yere oturuyor çişş diye, onun bu hareketini görene kadar bekleyip,daha erken bir zamanda lazımlık alıp koymadım ya en çok ona pişmanım ama zararın neresinden dönülse kardır dimi? Kardır kardır..

Iraz dedi ki...

Tabiki geç değil!!! Sadece 14 aylık değil mi?!?

Hemen 1 adet edinin bence :) Zarar falan yok, lazımlık almış olsaydın da o hazır olduğunda kullanacktı, belki de sizin için doğru zaman budur!!!

Mlke_Btkn dedi ki...

ayy ben oturuşuna ölürüm yavv minnacık poposuyla :):))

Bizim zor olucak sanırım bu tuvalet işi :( bir kere istedi bizim klozete oturttum soğuk geldi sanırım :):)

Bir daha da oturmuyor yavvv.. yazı bekliyorum havalar ısınsın bakalım :P

Yok üzerine aparat var onu alırım tabii de, girmiyor daha tuvalete, ben de zorlamıyorum bakalım bekliyoruz şimdilik ;)

Iraz dedi ki...

Bence tuvaletten önce oturak dene, hani kendi seçimi olsun, öyle yaşasın ve başlasın, derim ben :)