7 Mart 2009 Cumartesi

8 Mart, Kadın Sığınma Evleri...


Her kadınlar gününde sığınma evleri gelir aklıma..2 sene kadın sığınma evi müdürlüğü yapmış olmamın da katkısı vardır bunda..

Bazi kadinlar ayagindaki terlikle cocugunu kaptigi gibi kacmis olurdu evden..Bazısının kimliği bile olmazdı..


Ayni sey bebekleri icin de gecerli..Yaz kis..Yani Siginma Evlerinde kalan hemcinslerimiz ve de bebekleri/ cocuklari icin iyi bir adres 2. el giysiler..Hatta kulllanilmis ev esyalari bile..Yeni bir hayata baslamaya hazir olduklarinda kullanilmak uzere..

Şimdi anlatip kimseyi sarsmak istemem ama cok ciddi travmalari ve siddet oykuleri var bu kadinlarin..Eslerinden, babalarindan, kardeslerinden..Bilirsiniz Guldunya ornegini..

Guvenlik sebebiyle gizli tutulur siginma evlerinin telefonlari ve adresleri, hayati tehlikesi oldugu icin kadin ve cocuklarin, yardim etmek isteyenler olursa diye yazıyorum..Cok mutlu olur ordaki cocuklar coook..

Her tür yardımı kabul ederler..Kadın ve çocuk deyince aklınıza ne gelirse..

İstanbul için yardım seçenekleri çok güncel elimde..Hemen paylaşıyorum sizlerle..

Hem Anadolu hem Avrupa yakasi icin 2 secenek daha iyi olur diye dusundum.

Anadolu yakasinda Kadikoy Belediyesine bagli Kadin Siginma Evi var. Yeri gizli, yardimlar kadinlara ve cocuklarina Belediye uzerinden ulastiriliyor..Olur da ev esyasi da bagislamak isterseniz (siginma evinden ayrilip kendi evini kurabilen kadinlar icin) evinizden Belediyenin araci esya yardimini aliyor..Ama tabiki kiyafet bagisi icin arac yollamiyorlar. Ben telefonda Nazan Hanimla gorustum, bir isim verseniz rahatca muhattap bulsak dedim, ama isim versem o isim her an burada olmayabilir, Belediyeye gelip Siginma Evi icin bagis getirdim derseniz yeterli olur dedi..Kadikoy Belediyesi nerde ben bilmiyorum, Anadolu yakasinda hic yasamadim.

Telefonu: 0 216 542 50 00, Dahili: 1201-1202..

Avrupa yakasinda ise SHCEK (Sosyal Hizmetler Cocuk Esirgeme Kurumu) e bagli Kadin Siginma Evi var. Onlar Kadin Konukevi demeyi tercih ediyorlar..Devletin himayesinde Siginma Evi..Esya yardimi icin araci her zaman yollayamayabiliyorlar..O gun imkanlari elveriyorsa ancak..Kiyafet yardimi icinse zaten onlar da araç yollamiyor. Burda gorustugum isim Gulbahar Kaya, memur.

Telefon: 0212 511 42 75, Dahili: 134. Adres: Kazim Ismail Gurkan Caddesi, No: 8, Cagaloglu. Ayni sekilde yer gizli..SHCEK calisanlari iletiyorlar yardimlari..

Iste boyle...Cocuklara kitap & giysi & oyuncak..Kadinlara giysi, ayakkabi, hatta makyaj malzemesi, yani bir kadinin neye ihtiyaci varsa..

Kadin bakis acimizi hic kaybetmeyelim olur mu..Siddetin her turunden hem bedenen hem de zihnen uzak cocuklar yetistirelim guzel ulkemize, benim icimde bizleri zor gunlerin bekledigine dair cok kuvvetli bir his var..

6 yorum:

Mutlu Baby dedi ki...

Off yaa ne güzel hatırlattın Iraz. Düşüncene sağlık.

Kullanmadığım her bir parça eşyanın, kıyafetin hesabını nasıl vereceğim diye düşünürken daha da kötü hissettim kendimi:(

Iraz dedi ki...

olsun..kadın bakış açımızı kaybetmediğimiz ve de elimizden geleni yaptığımız sürece..

senem dedi ki...

Bizleri zor günlerin beklediği kesin. Ne yazık ki her zamanki gibi kadınları daha da zor günler bekliyor. Bugünlerde kadın dayanışması içinde olmak çok önemli. Çok yerinde bir hatırlatma olmuş bu, teşekkürler.

Iraz dedi ki...

Senem,
Okudum senin post'unu..Sana da teşekkürler..

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Iraz teşekkürler bu önemli yazı için ama en çok da verdiğin detaylı iletişim bilgileri için. Mazeret yok, şu an harekete geçme zamanı!

Iraz dedi ki...

Yapıncak,
Duyarlılığın ve harekete geçme isteğin beni çok sevindirdi..

Ne kadar mutlu olurum kadın dayanışması dediğimiz şeye bir katkım olursa burdan..