27 Mart 2009 Cuma

Montessori Sürpriz Sepeti

Burada bahsettiğim kitapta Montessori Metodu oldukça hayata geçirilebilir şekilde aktarılmış..Can atıyorum Rüzgar büyüsün de aktivite dolu günlerimiz olsun ama şimdlik bize uyan "Sürpriz Sepeti"..
Kitap der ki şekil, renk, doku, ağırlık ve koku gibi farklı özelliklere sahip 50-100 nesne toplayın..Bebekler tüm duyularını kullanır..
Peki ben neler koydum sepete..




Bu Mothercare' den aldığım My Farm Animals kumaş kitabı, süper hışır hışır ediyor..Rüzgar kitaptan ziyade çıngırak muamelesi yapıyor, malum oğlum havucu da sallayıp ses gelmeyince atan türden..Sepete kumaş plus çıngırak sıfatıyla girdi..





Bunlar da hamileyken anneannesinin aldığı çıngıraklı çoraplar, doku satene yakın ve de yün..Farklı dokulara örnek, üstelik sesli..








Bu da kuzeninin Almanya'dan Rüzgar'a getirdiği "kendini birşey sanan panda"..Sert plastik, garip bir yerine dokununca garip sesler çıkartıyor..Sert ve sesli sıfatıyla sepette..Rüzgar'dan çok babası oynuyor..







Bunlar oyun halısının oyuncakları..Sesli ve farklı renklere/ dokulara sahip..Tanıdık oyuncaklar bunlar..Kaldırmaya kıyamıyorum şimdilik..




Burda bir öhöm köhöm demek istiyorum..Bunlar oğlumun babasının yani pek kıymetli kocamın, canım sevgilimin bana aldığı çiçeklerin ıvrık zıvrıkları..Çöpçü ruhumun romantik tarafı kıyamadı bunları atmaya..Bir de aklımda vardı böyle birşeyler zaten..Dikdörtgen yapıp yorgan iğnesi ve artık yünlerle diktim kenarlarını..Pembe delik delik olandan çok pis huylansa da Rüzgar, arada onu da sallıyor, evet evet, Rüzgar herşeyi sallıyor!!!Babasına çekmiş sanırım, bir müzik bir ses peşine takılıp gidiyor..Kırmızı olan yumuşak dokulu kumaş, arada dişliyor..Beyaz ve kurdele sarılı olan daha sert, arada tesadüfen kurdeleleri çözüyor, en öndeki pembe pek bir sert, ona hiç pas vermiyor..Farklı dokularda kumaş sıfatıyla sepetin ayrılmaz parçaları..







Bunlar oğlumun dişlikleri, dişlik olarak sepetteler..O kadar..






Bunlar ev yapımı oyuncaklar..Eski süt kapları(aslında steril idrar kapları, çok ucuz ve pratik)..Birinin içinde mısır ve diğerinde kuru fasulye var..Üçüncü de var, onda da mercimek var, fotoğrafları çekerken oynuyordu,almadım elinden..Farklı sesler çıkıyor hepsinden..Home made shaker..Yaratıcılığımı ve de farklı sesleri temsil ediyorlar sepette :)




Bu da renkli bir top..Yumuşacık..İnce motor gelişimi için almıştım, Rüzgar ilk birşeyleri kavramaya başladığında..Şimdi rengarenk olması en önemli neden sepette olması için..




Bunlar da yumuşak Ikea oyuncakları..Ses çıkartmıyorlar ama renkliler..










İşte amigurumi...Çok isterdim böyle bir becerimin olmasını..Doku yün gibi..rengarenk..Ve de sesli..Daha ne olsun, Rüzgar büyüsün bu da benim olsun..Teşekkürler Asu Teyzesi..







Ahşap yağ fırçası..Rüzgar bundan inanılmaz tiksiniyor!!!Ahşap ve kıllı :) Bu iki kavramı temsilen sepette..










Bu lavanta kesesi..Farklı kokuları temsilen..ŞOK markette 1.5 YTL..









Bu da ahşap marakas..Renk, ses ve doku..












Bu sepetin boş hali..Ben kuru çiçek satan bir dükkandan aldım..Pazarlıkla 7 YTL...










Bu da sepetin dolu hali...







İşte bu post böyle bir Montessori paylaşımı..Rüzgar oldukça iyi vakit geçiriyor..En az yarım saat..Malzemeler arttıkça ve değiştikçe bu süre uzayacak biliyorum..

Montessori sepeti için öneriler de doğal malzemeler de var..Ama ben henüz buna cesaret edemiyorum..Rüzgar'ın bilişsel olarak hazır olduğunu düşünmüyorum..Nedir onlar..Çam kozalağı, fazla sert, ağzını alıp canını fazla yakabilir..Avokado çekirdeği, ağzına alıp geri çıkartmayı beceremeyebilir..Deniz kabuğu, yutabilir..Kuş tüyü, yutabilir..İri çakıl taşları, canını yakabilir..Baharat kavanozu, kesin atar ve kırar..Boncuk kolye, kesin koparır, ahşap ve küçük boncukları yutar..Ama çeşitlemeler yapacağım tez zamanda..Hadi siz de yapın..


6 yorum:

DiLeK dedi ki...

Harika, ben de en kısa zamanda buna benzer şeyler toparlamaya çalışacağım. Fırcayı özelikle beğendim.
Öneriler için çok teşekkür ederim :))

Sevgiler
DiLeK

Iraz dedi ki...

Birşey değil, ne kadar sevinirim esin kaynağı olduysam..

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

ıraz
steril kaplar, oyun halısı oyuncakları, hışırtılı kitap vs.. oyuncaklarımızın yarısı falan ortak çıktı iyi mi?

Iraz dedi ki...

Hülya,
Sanırım bu çocuk yetiştirme anlayışımızın benzerliğine işaret :))Siz neler yapıyorsunuz, nasıl geçiyor günleriniz? Uykular ne durumda? Benden yakın zamanda 1 adet uyku post'u gelecek..
Sevgiler..

Berna dedi ki...

IRAZCIM KIZIMIN OYUCAKLARI ILE AYNI OLAN SEYLER GORDUM SEPETINIZDE DEMEKKI DOGRU SECIMLER YAPMISIM DEDIM KENDI KENDIME. DIGER OYUNCAKLARINIZI DA TOPLAMAYA CALISACAGIM CEVREMDEKILERDEN COK GUZL ORNEKLERDI BUNLAR COK SAGIL. AYRICA BLOGUNA BAYILDIM NEKADAR GUZEL VE OZENILEREK HAZIRLANMIS ELLERINE SAGLIK. BIRDE SENIN E-MAIL ADRESINI GOREMEDIM BENMI BULAMADIM ACABA? OPTUM CANIM

Iraz dedi ki...

Berna Merhaba,

Hoşgeldin..Bu sepeti aslında bugünlerde revize diyorum..Yakında 2. bir sepet post'u yazacagim, sıkılmamaları ve algilarinin acik olmasi icin değişiklik şart, yeni sepetinde daha doğal malzemeler olacak, artık büyüdü..
Mail adresim profilimde görünmüyor öyle mi? Çok da öenmsemedim ama ruzgarsuman@gmail.com blog için kullandigim mailim..

Sevgiler..